RvD501 (Radio501)

Home » LoosDies 27 Mei 2009 » Wat gaan we eten – 27 mei 2009

Wat gaan we eten – 27 mei 2009

RVD501 on Twitter

Advertisements

Gamba’s met venkel, pastis & rijst

Recept voor 2 personen

Ingredixc3xabnten:
1 venkelknol
1 kopje basmatirijst
16 gamba’s (8 per persoon)
1 eetlepel venkelzaad
1 klein dessertkommetje diepvries tuinerwten
1 borrelglas pastis (bijv. Pernod of Pastis 51)
1 kopje warm water

Breng voor de rijst een pan water aan de kook. Als het kookt kan er wat zout in en het kopje rijst.
Hanteer de kooktijd die op het pak wordt aangegeven.
Basmatirijst moet meestal 10 minuten koken en na het afgieten nog ongeveer 15 minuten nagaren in de afgesloten pan.

Snij de venkel in niet te kleine stukken.
Zet een wok op het vuur, laat deze heet worden en doe er een scheutje olijfolie in.
Doe de venkel in de wok. Blijf omscheppen. Als het te hard gaat, dan even een lager vuur onder de wok.

Als de rijst 10 minuten heeft gekookt deze in een zeef afgieten en in de hete pan terug doen. Deksel erop en even 15 minuten nagaren.

Doe bij de venkel in de wok het kopje warm water. Dan de Pastis in de wok.
Kneus het venkelzaad en doe het in de wok.
Nu de gamba’s in de wok en dan de tuinerwten.
Als de venkel en gamba’s gaar zijn en de tuinerwten warm, dan kan het op tafel.
Het is extra lekker met een koel glas witte wijn.

Eet Smakelijk.

Venkel

Venkel

Venkel wordt vooral gewaardeerd om zijn knol die een licht anijsaroma heeft. Maar ook de bladstelen en het kruid worden vaak in bereidingen verwerkt.

Aankopen

Venkel wordt van april tot december aangevoerd. Bij aankoop hoort de kleur van de venkelknol blank tot licht groen te zijn. Oude venkelknollen zijn te vezelig van structuur.
Men rekent ongeveer 250 tot 300 g gekookte venkel per persoon. Voor salades rekent men 100 g.

Bewaren

Bewaar de venkel bij voorkeur op een koele plaats in een plastic zak, maar nooit te lang.
Venkel blijft maximum 1 week houdbaar als u hem in de koelkast bewaart.

Bereiding

Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlustopwekker. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Telkens kunnen de bladstelen gebruikt worden als garnering of smaakversterker.

Gezondheid

Venkel is rijk aan vitamine C, ijzer en is bovendien caloriearm.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 51 kJ
12 kcal
Voedingsvezels 0,5 g
Koolhydraten 2 mg
Eiwitten 1 g
Vitamine C 5 mg

Basmatirijst

Basmatirijst

Geparfumeerde langkorrelige rijst. De rijstkorrels blijven stevig en kleven niet, ook niet na het kookproces.
Basmatirijst heeft zxe2x80x99n oorsprong in Noord-India aan de voet van de Himalaya waar hij beschouwd wordt als een symbool van vruchtbaarheid en het huwelijk. Het is een heerlijke geurige rijst en de basis van pilaf-gerechten. Als gevolg van het relatief koele klimaat van het teeltgebied groeit deze lange rijst langzamer en krijgen specifieke aromaxe2x80x99s de kans zich xe2x80x98vast te zettenxe2x80x99 in de lange korrel. Deze rijst is heel geschikt om te stomen, het behoudt dan het beste zijn heerlijke aroma.

Variatie

Scampibrochettes met scampis
  • 600 g scampi
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 2 eetlepels fijngesneden kerve
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden verse koriander
  • Wat rozemarijn
  • 2 blaadjes salie
  • 4 limoenen of citroenen
  • 2 eetlepels pastis
  • 4 eetlepels extra virgine olijfolie
  • Peper en zout
  • 4 brochettestokjes

*Bereiding

  • Pers het sap uit 3 limoenen.
  • De vierde snij je in tweexc3xabn xc3xa9xc3xa9n helft daarvan snij je in schijfjes voor de afwerking.
  • Voor de marinade doe je 4 eetlepels extra viergine olijfolie in een kom met een flinke draai van de pepermolen, een mespuntje zout, de kervel, de salie, de rozemarijn, de verse koriander, het sap van de limoenen, de geperste knoflookteentjes en de pastis.
  • Smeer de stokjes met wat olie in en rijg er de scampi aan.
  • Giet de marinade over de brochettes en laat ze zo minstens twee uurtjes rusten in de koelkast. Af en toe eens draaien en herinsmeren met de marinade.
  • De brochettes aan beide kanten een paar minuutjes bakken op de Princess Table Chefxe2x84xa2 en de laatste minuut nog eens extra insmeren met de marinade.
  • Serveren met een fris slaatje met een vinaigrette van olijfolie, peper en zout, het sap van een halve limoen en een koffielepeltje pastis.
  • Stukje Frans brood erbij en klaar is kees. Gemakkelijk, gezond en lekker.
Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: