RvD501 (Radio501)

Home » Donderslag-2010-02-04 » De platenkeuze van Rob Ricard – Rowwen Heze – Goud

De platenkeuze van Rob Ricard – Rowwen Heze – Goud

RVD501 on Twitter

Advertisements

 

De platenkeuze van Rob Ricard in "Donderslag" op 4 feb 2010 voor Radio 501

 

Rowwen Heze – Goud – LP: Zondag in ‘t zuiden (1995)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rowwen Hxc3xa8ze is een in 1985 opgerichte band uit America (gemeente Horst aan de Maas) die in het Limburgs zingt. De muziek varieert van gevoelige ballads tot snellere Tex-Mex- en folknummers.

De wat vreemde naam van de groep is ontleend aan de dorpsfiguur Christiaan Hesen, die de bijnaam "Rowwen Hxc3xa8ze" droeg (vrij vertaald: ruige Hesen). Deze huisde eind negentiende, begin twintigste eeuw aan de rand van het huidige dorp America.
Christiaan Hesen was een huiveringwekkende verschijning: stoppelbaard, krassende stem, een lege, rottende oogkas, gekleed in lompen bijeengehouden door ijzerdraad.

Het was al met al geen fraai plaatje. Overmatig drankgebruik en kiloxe2x80x99s pruimtabak maakten zijn imago als ‘den rowwen Hxc3xa8ze’ (de lompe Hesen) compleet.
Toch is er een goede, mysterieuze kant aan de markante Americaan. Zo kon hij bloedingen stelpen en met handoplegging kneuzingen en brandwonden verhelpen, en vaak werd zijn hulp ingeroepen bij bevallingen.
Vroedvrouwen moesten in die tijd uit Horst komen, maar in het donker waagde zich niemand na zonsondergang nog op de onherbergzame Peel, waar het vol zat met geesten en heksen.

Zondag in ‘t zuiden is een album van Rowwen Hxc3xa8ze. Het werd op CD uitgebracht door HKM/CNR in 1995 en kwam op 22 april van dat jaar binnen in de Album Top 100. Daarin bleef het album 78 weken genoteerd, met als hoogste plaats de 8ste positie.

Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: