RvD501 (Radio501)

Home » Internet Radio » Webradio

Webradio

RVD501 on Twitter

Advertisements

 

Met webradio (soms ook wel internetradio genoemd) wordt een uitzending van geluid bedoeld waarbij het transport medium het internet is. Vaak wordt ook nog een specifieke distributie bedoeld, namelijk die waarbij het geluid via een zogenaamde stream gedistribueerd wordt vanaf een server. De term stream duidt hier op een wijze van transport waarbij er niet zo snel mogelijk data naar de luisteraar getransporteerd wordt, maar er alleen die delen data verzonden worden die er op dat moment nodig zijn. Alhoewel het ook mogelijk om het geluid op de gebruikelijke wijze te transporteren wordt dit in de context van webradio meestal alleen gedaan als het om bijvoorbeeld gearchiveerde uitzendingen gaat. Gearchiveerde uitzendingen worden ook vaak in de vorm van zogenaamde podcasts aangeboden.

Webradio wordt vaak in meerdere kwaliteiten aangeboden. De kwaliteit van een stream wordt bepaald door het aantal kilobits per seconde, dus de bitrate, de samplefrequentie en het aantal kanalen (mono of stereo). Breedbandgebruikers kunnen meestal kiezen voor de hoogste kwaliteit, terwijl inbel, gsm of UMTS gebruikers vaak voor de lage kwaliteitsversie zullen moeten kiezen.

Er zijn verschillende standaarden voor webradio:

    * Windows Media Audio, met name gebruikt door Windows Media Player

    * RealAudio, ontwikkeld door Real en te beluisteren met RealPlayer

    * Streaming MP3 (bijvoorbeeld via Shoutcast en Icecast), met de meeste spelers te beluisteren

    * Ogg Vorbis (bijvoorbeeld via Icecast), te gebruiken met o.a. Winamp

Er zijn tegenwoordig zeer veel radiozenders die alleen via internet uitzenden. Veel grotere (en kleinere) radiostations zenden behalve via de ether tegenwoordig ook via internet uit. Vele internetradiozenders zijn te vinden via zogenaamde streaming media directory’s.

Internetradio wordt steeds interactiever en persoonlijker. Op sommige sites kan de luisteraar een favoriete artiest of groep opgeven, vervolgens wordt er van deze artiest of groep een nummer gespeeld, daarna worden er gelijkende nummers afgespeeld van andere artiesten. De luisteraar kan aangeven hoe goed het afgespeelde aansluit bij zijn voorkeur; bij de keuze voor het volgende nummer wordt hier rekening mee gehouden. De bekendste aanbieders zijn Last Fm, Slacker en Pandora Radio (alleen nog te beluisteren in de V.S). Zij trekken inmiddels gemiddeld zo’n 20 miljoen luisteraars per dag, onder andere vanwege de individuele benadering van de stations.

Voor allerlei liefhebbers met de meest uiteenlopende smaken en verfijnde voorkeuren bestaan er inmiddels wel stations: onder meer bestaat er zo een zender die geen muziek of nieuws, doch uitsluitend vogelgekwinkeleer ("dawn bird song") uitzendt.

Internetradio-ontvangers

Het is mogelijk internetradio te ontvangen via een PC of speciaal daarvoor gemaakte ontvangers. Bij luisteren via de PC is het nodig dat men een programma gebruikt zoals Winamp, Windows Media Player of xc3xa9xc3xa9n van de programma’s uit deze Lijst van mediaspelers:

Audio- en videospelers

    * 1337player
    * Helix Player
    * iTunes
    * BSplayer
    * GOM Player
    * MediaMonkey
    * Media Player Classic
    * PowerDVD
    * QuickTime
    * RealPlayer
    * Snow Player
    * Totem
    * VLC media player
    * Winamp
    * Windows Media Player
    * WinDVD

Audiospelers

    * 1by1
    * Amarok
    * Apollo
    * Audacious
    * Beep Media Player
    * CoolPlayer
    * DeliPlayer
    * Evil Player
    * foobar2000
    * jetAudio
    * JuK
    * LAMIP
    * Media Center
    * mp3blaster
    * mpg123
    * mpg321
    * Muine
    * Musicmatch Jukebox
    * musikCube
    * ogg123
    * Quintessential Player
    * Raid2 Media Library
    * Rhythmbox
    * SnackAmp
    * Songbird
    * Sonique
    * VUPlayer
    * Wasabi.player
    * wxMusik
    * XMMS
    * XMMS2
    * XMPlay
    * Zinf

Voor het luisteren via een losse radio is er de keuze uit een aantal daarvoor ontwikkelde ontvangers. Vaak werken deze met voorgeprogrammeerde lijsten van internetradiostations waaruit men kan kiezen. Bij de meeste radio’s is het mogelijk om zelf een lijst van favoriete stations samen te stellen. Deze radio’s worden aangesloten middels een Ethernet of Wifi verbinding om zodoende verbinding via de Breedbandaansluiting te krijgen. Ook zijn er ontvangers die via de telefoonlijn aangesloten kunnen worden.

Wanneer Wifi (draadloos internet) globaal bereik krijgt kan webradio daardoor de taken en mogelijkheden van zender-gebaseerde etherradio overnemen. Het principe van broadcasting, ontwikkeld door het Human Computer Interaction Institute, wordt daarmee werkelijkheid.

 

Spodcasting

Het uitzenden van een stream via UMTS heet spodcasting. Hierbij kan dus internetradio beluisterd worden via een mobiele telefoon.

Internetpiraterij

Tegenwoordig zijn er ook Internetpiraten. Zij betalen geen auteursrechten aan de Buma, SENA en/of SABAM. Meestal zijn het een soort online jukeboxen waarbij men verzoekplaten uit een bestand kan kiezen.

Aangezien webradio relatief veel bandbreedte gebruikt is deze vorm van piraterij zeer beperkt. Eigenlijk alle radiostations die met regelmaat uitzenden betalen gewoon de auteursrechten.

Ook zijn er (al dan niet live) gepresenteerde (internet)stations, die zich dan wel baseren op de zeezendernostalgie, maar wxc3xa8l de auteursrechten betalen: Radio Waddenzee (1602 KHz, 187 m middengolf en internet), Radio Mi Amigo 192, Laser Radio en Radio 192.

Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: