RvD501 (Radio501)

Home » Bier uur » Bier uur in #Donderslag 4 nov 2010 op #Radio501

Bier uur in #Donderslag 4 nov 2010 op #Radio501

RVD501 on Twitter

Advertisements

Bockbier-trappe2 Het bockbier van La Trappe is verkozen tot het Lekkerste Bockbier van Nederland. Tijdens een grote blindproeverij bij Heineken in Den Bosch kwam het bier als smakelijkste naar voren in de categorie xe2x80x98standaardxe2x80x99 bockbier (tot 7 % alcohol).
Bij de zware bockbieren (vanaf 7,1 % alcohol) was het de Jopen Johannieter die tot de beste bock werd gekroond.

De Lekkerste Bockbier verkiezing vond voor de tiende keer plaats en groeide de afgelopen jaren uit tot een toonaangevende wedstrijd. Ook dit jaar werden meer dan veertig xe2x80x98bokkenxe2x80x99 werden geproefd door de 130 proevers aanwezige proevers. Bij de xe2x80x98gewonexe2x80x99 bockbieren was de tweede plaats voor de Burg Herfstbock en werd de Ramses Lambok 3e. Na de Jopen Johannieter eindigen de SNAB IJsbok en de SNAB Ezelenbok op respectievelijk de tweede en derde plaats.

 

 

Het Lekkerste Bockbier van Nederland!
Toonaangevend sinds 2001

In oktober 2001 heeft een organisatiecomitxc3xa9 dat gezamenlijk is opgericht door twee genootschappen van bierliefhebbers, te weten het biergilde xe2x80x9cDe Dubbele Arendxe2x80x9d uit Purmerend en het biergilde xe2x80x9cGeheim Genootschap Arendsnestxe2x80x9d uit Amsterdam voor de eerste maal de blindproeverij xe2x80x9cHet Lekkerste Bockbier van Nederlandxe2x80x9d (op fles) georganiseerd.

In tien jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een succesvolle en door de bierwereld uiterst serieus genomen megaproeverij vorig jaar met 42 van fles geproefde bockbieren, en meer dan 120 proevers uit het gehele land.

Winnaars 2010:

Standaard Bockbier:

1e La Trappe Bockbier

2e Burg Herfstbock

3e Ramses Lambok

4e Rhodenburg Rha IJsselbok ondergistend

5e Budels bock

6e 't Goeye Goet

Zwaar Bockbier: 

1e Jopen Johannieten

2e SNAB IJsbok

3e SNAB Ezelenbok

4e Brand Dubbelbock

5e Texels Stormbock

6e Emelisse Imperial Dobbelbock

Impressie film 2010

 

Jopenbier

De recepten van het Jopenbier uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven in het Noord – Hollands Archief. Het archief is gehuisvest in het voormalige Sint Jansklooster in de Janstraat in Haarlem. De kloosterorde die hier in de Middeleeuwen actief was waren de Johannieter monniken, ook wel hospitaalridders genoemd. Deze monniken brouwde in het klooster ook bier, voor hun gasten en voor eigen gebruik.

Johannieter is een zeer donker en krachtig zwaar bier, dat zeer voedzaam is. Door het gebruik van geroosterde tarwemout heeft het bier veel karakter, zonder veel zoetheid te hebben. De bierstijl is een hybride van een Dubbelbok en een Export Stout. Het bier is niet gefilterd en gist na op fles. Johannieter is een bier om rustig van te genieten.

Afbeelding Etiket Johannieter

Naam:               Jopen Johannieter.
Alc Vol:              9%
Ingredixc3xabnten:    Water, gerstemout, tarwemout, munichmout, geroosterde tarwemout, caramout, hop en gist.

Jopen Johannieter is verkrijgbaar op zowel vat als fles.

Jopen Johannieter heeft de eerste plaats gehaald als "Lekkerste Bokbier 2010" in de categorie zwaar Bockbier.

 

Ezelenbok

Ezelenbok is een levend, niet gepasteuriseerd, bovengistend bier.
Ezelenbok is een stevig en nadrukkelijk gehopt bockbier. De oer-Bock ligt aan de oorsprong van dit bier. Liefhebbers van het Duitse Einbecker Ur-Bock vinden zo dichter bij huis een vergelijkbaar smakend bovengistend bokbier, met nagisting op fles en fust.
Ezelenbok dient tevens als basis voor het SNAB IJsbok. Door middel van een vriesproces wordt het Ezelenbok in alcoholpercentage verhoogd van 7,5% naar 9% om het IJsbok te verkrijgen.

Smaakomschrijving
Aroma, geur Mout, karamel, iets hoppig.
Hoofdsmaak Mout, hoppig, bitterig.
Mondgevoel Vol.
Afdronk Bitter, moutig, alcohol warmend.
Opmerkingen Eindelijk een bitterder "oer-Bock".
Technische gegevens
Biertype Dubbelbock.
Grondstoffen Water, Mxc3xbcnchener-, Caramxc3xbcnich-, Pils- en Chocolademout, Hallertau-Hersbrxc3xbccker hopkorrels en bovengist.
Gisting Bovengistend, niet gepasteuriseerd en nagisting op de fles.
Stamwort 16,9xc2xb0 Plato.
Alcoholgehalte Ca. 7,5 Vol. %.
Restsuikers Tamelijk veel.
Kleur Ca. 90 EBC (rood-bruin).
Bitterheid Ca. 32 EBU (hoog).

 

 

Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: