RvD501 (Radio501)

Home » Daverend Donderdag » 2011-06-16 – #Indy501 live in concert op #Radio501

2011-06-16 – #Indy501 live in concert op #Radio501

RVD501 on Twitter

Advertisements

Iedereen bij Radio 501 is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de Hoornse Stadsfeesten. Ook de jocks van De Daverende Donderdag zullen al volop bij het komende feestweekend stilstaan. 

Om deze reden zal het programma Indy501 er vanavond anders uitzien dan dat je gewend bent. In de Indy501 kun je vanavond vanaf 20:00 luisteren naar twee live concerten: 

Greenwood1 1. Stephen Simmons
De Amerikaanse singer/songwriter Stephen Simmons gaf enige weken geleden een concert voor twintig bevoorrechte Radio 501 luisteraars. Donderdagavond kunnen jullie luisteren naar de opname van deze gedenkwaardige avond.

Jtnero 2. Allison Russel en J.T. Nero
Allison Russel en J.T. Nero bezochten onlangs ook de Radio 501 studio. Ook deze sessie zal vanavond worden uitgezonden.

 

Stephen Simmons

StephenSimmons-BigShow Met The Big Show is Simmons aanbeland bij album nummer zeven. Na zijn veelbelovende openingsalbums Last Call (2004) en Drink Ring Jesus was mijn enthousiasme voor Simmonsxe2x80x99 muziek enigszins weggezakt. Voor mijn gevoel hield zijn populariteit binnen Nederland echter nog steeds stand. Doordat ik de hoes van zijn nieuwste project had gezien wist hij hernieuwd mijn aandacht te trekken. De weergave van het circusmeisje die de clown behulpzaam was bij het aanbrengen van zijn schmink gaven mij indirect het gevoel dat Simmons voorzien was van nieuwe ideexc3xabn. The Big Show verhaalt van een rondtrekkende troubadour. In Empty Bell Blues No. 32 zingt Stephen zeer direct dat hij iedere dag zingt voor zijn eten, en dat zijn maaltijden schaars zijn. Een krimpende maag geeft hem de impulsen om het beste uit zichzelf naar boven te halen, evenals de clown, die mensen laat lachen ook op momenten dat niets te lachen valt. Liedjesschrijven is soms een kunstje waartoe je jezelf kan/moet dwingen, maar wanneer e.e.a. van binnenuit gebeurt is dat nog mooier.

In The Circus beschrijft Stephen Simmons ontboezemingen uit zijn persoonlijke leven. Het circus als medium om tijdelijk uit de werkelijkheid te ontsnappen. Om dezelfde reden spreekt dit album mij aan, en zeer zeker bij dit relatief langer nummer, die langzaam overgaat in opnames van een verfrissende regenbui. Stephensxe2x80x99 verhaalt boeiend op dit album, en weet maar liefst twintig composities op dit album te plaatsen. Een aantal nummers zijn echter korte verhalen.
The Big Show is een sober gexc3xafnstrumenteerd geheel. Er wordt zelden echt uitgepakt, een keuze. Bij Just What I Got worden iets meer kolen op het vuur gegooid.
Resumerend denk ik te kunnen stellen dat je The Big Show mag rangschikkend tussen zijn beste werk. Een mooie singer songwriterxe2x80x99s plaat. Beschouwend, maar ook verwerkt met persoonlijke details. Wellicht enigszins te netjes voor wat ik in gedachten had. Voor mijn gevoel was er meer ruimte voor alles verscheurende dissonanten, zoals de mondharmonica zich van deze taak kwijt in Shine.
Muziek is emotie, en The Big Show had van mij pijnlijker gemogen. De teksten, de melodiexc3xabn en de themaxe2x80x99s zijn er, maar enigszins ingehouden en gereserveerd. Onder de productie van iemand als Joe Henry was dit een absolute topproductie geworden, nu tikt het er tegen aan. Het nummer Revelations No. 34 geeft ter plekke aan hoe pietluttig mijn voorbehoud is, want dat is een schitterend nummer van ruim 9 minuten vol vuur en passie. Bars on Woodland volgt daarop als ultiem rustpunt met Jen Gunderman, op piano. The Big Show bruist van ideexc3xabn en verhalen. Een zeer geproportioneerd album ondanks al zijn soberheid. En een prachtig album voor deze xe2x80x9csinger of songs!xe2x80x9d bovendien.

Bron: Rein van den Berg

 

Allison Russel en J.T. Nero

De Canadese muzikanten Allison Russell (bekend van de folkband Po'Girl) en JT Nero (JT & The Clouds) speelden vorige week vrijdag bij Radio 501. De veelzijdige muzikanten brachten een combinatie van americana, harmonieuze folk, blues, gipsy en gospel. Allemaal omgesmeed tot hun eigen creatie van moderne rootsmuziek.

JT Nero is gezegend met een onvervalste soulstem en speelt een alom geroemde mix van rootspop, soul, folk en americana. Het leverde hem de classificatie xe2x80x98Sly Stone meets Gram Parsons Heartbreakxe2x80x99 op.
Met zijn band JT & The Clouds bracht hij inmiddels drie albums uit, met het door critici bejubelde Caledonia als voorlopig laatste werk.
Allison Russell heeft met de band Poxe2x80x99Girl al zeven albums op haar naam staan. De zangeres speelt onder meer gitaar, banjo en klarinet.

De muziek van multi-instrumentalisten Russell en JT Nero is soms aanstekelijk vrolijk, dan weer prachtig melancholisch. Veelzijdig, maar altijd toegankelijk. Beide singer-songwriters werkten in het verleden al veelvuldig samen en dat is te horen aan de loepzuiver afgestemde samenzang.

Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: