RvD501 (Radio501)

Home » Donderslag » 2011-07-14 – #Radio501 – De platenkeuze van Rob Ricard – The Outsiders – Summer is Here

2011-07-14 – #Radio501 – De platenkeuze van Rob Ricard – The Outsiders – Summer is Here

RVD501 on Twitter

Advertisements

Vandaag in de Fabuleuze Platenkeuze van Rob Ricard een plaat van The Outsiders met de titel The Summer is Here

 

The Outsiders (band)

The Outsiders was een Amsterdamse nederbietband onder aanvoering van zanger Wally Tax. De band werd door Tax in 1960 opgericht toen hij 12 jaar was. In eerste instantie speelde de band voornamelijk in Amsterdamse gelegenheden. Later toerden de Outsiders door het hele land.

Bezetting

  • Leendert Groenhoff – zang (voor 1965)
  • Piet Sanstra – gitaar (voor 1965)
  • Appie Rammers - basgitaar (tot 1968, terug in 1969)
  • Leendert Busch - drums
  • Ronald Splinter - gitaar
  • Tom Krabbendam - gitaar (tot 1967)
  • Wally Tax - gitaar, mondharmonica, zang sinds 1965
  • Frank Beek– gitaar, basgitaar, toetsen (vanaf 1968)
  • Tony Leroy – gitaar, korte periode in 1967, was eerst roadie van de groep.

Biografie

The Outsiders speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1964 in het Kurhaus organiseerde Paul Acket die toen in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch, op 26 maart 1966Hitweek (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daarmee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door. De band had al een platencontract bij het OpArtlabel van Muziek Expres en namen You mistreat me en I Love Her Still, I Always Will op. Het werden geen hits, maar ze leverden de groep wel een contract bij platenmaatschappij Relax van Willem Duys op. Het erop volgende Lying All The Time belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, het bekendste nummer van The Outsiders. Andere hits zijn Keep On TryingMonkey On Your Back en Summer is here.

De stijl van The Outsiders was veel meer garagerock dan typische Nederbiet. De eerste langspeelplaat van The Outsiders bevatte naast studio-opnames ook live-opnames. Die waren op 17 februari 1967 opgenomen in Beatcentum 'De Schuur' in Breda. GTB Bakker's mobiele 8-sporenstudio was ter plaatse en nam in een dag de LP op. Dat was een primeur in Nederland. Een verslag vind je in "Outsiders door insiders" beschreven. De band trad op in Parijs in het voorprogramma van Chuck Berry. Zanger Wally Tax had inmiddels ook solo een aantal successen.

Rond 1968 naderde het einde van de band snel, nadat Krabbendam in 1967 uit de band was gezet en Rammers midden 1968 uit eigen beweging naar C.C.C. Inc. vertrok. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en de groep maakte nog xc3xa9xc3xa9n LP, C.Q. In 1969 hield de band op te bestaan en ging over in de band Tax Free.

Midden jaren '80 was er een revival toen Tax en Busch met gastmuzikanten als The Outsiders optraden.

De voormalige leden van The Outsiders waren in de jaren '90 van elkaar vervreemd en onderhielden geen contact meer. Het project van Jerome Blanes om een officixc3xable biografie te schrijven heeft ze weer bij elkaar gebracht. Gelijktijdig met de uitgave van de biografie ondernamen The Outsiders in 1997 een grootscheepse rexc3xbcnietournee. De biografie bevat een bijna dag-tot-dagverslag van de geschiedenis van de band, een volledige discografie, een bijna complete concertagenda, een lijst van gebruikte instrumenten per opgenomen song en een voorwoord van gitarist Ronnie Splinter. Het boek kwam tot stand met hulp van alle bandleden, managers, familieleden, soundengineers, fans, enz. Het kreeg goede recensies in Muziekkrant Oor en was tweemaal het boek van de maand. Een Engelse vertaling werd in 2008 uitgebracht bij http://www.lulu.com.

Nadat Tax de band eind 1997 verliet en werd vervangen door Edwin de Boer, volgde in 1998 een toer met oude en nieuwe nummers. Aan alle geruchten over een nieuwe rexc3xbcnie van de groep kwam abrupt een einde in april 2005, toen Wally Tax overleed. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar gedacht werd aan een overdosis medicijnen of een epileptische aanval.

 

Advertisements

Radio501 on Twitter

%d bloggers like this: